Υπάρχουν 5 πράγματα να προσέξει κανείς όταν ζητάει απο κάποιον να φτιάξει μια ιστοσελίδα.

Σχεδιασμός / Εμφάνιση

Σε καμία περίπτωση δε πρέπει να αποδειχτεί ο τελικός πελάτης ένα έτοιμο Σχέδιο / Template ώστε να καταφέρει να μειώσει το κόστος αυτής. Το Σχέδιο / Template που θα του προτείνουν δεν θα είναι μοναδικό και θα απαντάται σε μερικές εκατοντάδες άλλες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο. Ας μη ξεχνάμε οτι αναφερόμαστε στη δικιά του ιστοσελίδα η οποία θα πρέπει να έχει τις δικές του ιδέες, τα δικά της χρώματα και το κυριότερο τη δικιά του έμπνευση.

Συντήρηση Ιστοσελίδας

Πρίν ξεκινήσετε τη διαδικασία της κατασκευής μιας ιστοσελίδας θα πρέπει να έρθετε σε συμφωνία με το πρόσωπο / εταιρία που την αναθέτετε ώστε να απαλλαγείτε απο περιττά έξοδα συντήρησης. Η περίοδος αυτή συνήθως διαρκεί περίπου 1 μήνα, ώστε σε αυτό το διάστημα να μπορέσετε να ελέγχετε την ορθότητα του έργου που σας παραδόθηκε, εάν είναι αυτό που συμφωνήθηκε εξ’αρχής και να επέμβετε με παρατηρήσεις και τυχόν αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Φυσικά δεν αναφερόμαστε σε ολοκληρωτική αλλαγή της ιστοσελίδας.

Εκπαίδευση

Η διαχείριση μίας ιστοσελίδας είναι περίπλοκη υπόθεση αλλά μαθαίνεται γρήγορα και εύκολα. Εκτός λοιπόν από την κατασκευή ιστοσελίδας, ο σχεδιαστής της θα πρέπει να είναι δίπλα σας καθ’ όλη την προσπάθεια σας να κατανοήσετε και να μάθετε την διαχείριση της ιστοσελίδας, απαντώντας ακόμα και στις πιο απλές ερωτήσεις σας.

Πνευματικά Δικαιώματα

Δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αναθέσετε σε κάποιο πρόσωπο / εταιρία τη κατασκευή της ιστοσελίδας σας, εάν πρώτα δεν έχετε εξασφαλίσει ότι θα γίνεται κάτοχος των πνευματικών δικαιωμάτων αυτής. Πολλοί κατασκευαστές ιστοσελίδων ενδεχομένως να σας παραδώσουν τα πνευματικά δικαιώματα των εφαρμογών, φωτογραφιών, κειμένων και άλλων περιεχομένων της ιστοσελίδας σας, όμως δε σας παραδίδουν τα πνευματικά δικαιώματα του ονόματος του ιστότοπου (domain name) και του πακέτου φιλοξενίας (web hosting). Αυτό μπορεί να περικλείει πολλούς κινδύνους καθώς εάν αργότερα κάποια στιγμή αποφασίσετε να αλλάξετε εταιρία παροχής πακέτου φιλοξενίας (web hosting) ή ακόμα και να μεταφέρετε την ιστοσελίδα σας σε κάποια άλλη με τα κείμενα ,τις φωτογραφίες και ότι άλλο περιεχόμενο μπορεί να έχει, θα συναντήσετε πολλές δυσκολίες και καθυστερήσεις στις διαδικασίες με αποτέλεσμα τελικά να εγκαταλείψετε τη προσπάθεια, αφήνοντας την ιστοσελίδα σας ως έχει στον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων της. Το αποτέλεσμα της ενέργειας αυτής είναι να παραδώσετε ουσιαστικά έναν ιστότοπο με επισκεψιμότητα και τακτικό πελατολόγιο στον κάτοχο των πνευματικών δικαιωμάτων αυτού. Επίσης καλό θα είναι να αποφεύγετε ενοικιάσεις ιστοσελίδων που τιμολογούνται ανα μήνα λειτουργίας.

Πακέτο Φιλοξενίας

Οι περισσότεροι κατασκευαστές ιστοσελίδων και πακέτων φιλοξενίας παρέχουν πακέτα απο 6 μήνες έως 2 χρόνια. Διασφαλίστε ότι μπορείτε να αποκτήσετε το μέγιστο των δυνατοτήτων που μπορεί να προσφέρει ένα πακέτο φιλοξενίας ώστε να συμβαδίζει με τις απαιτήσεις της ιστοσελίδας σας. Σε πολλές περιπτώσεις οι τα πακέτα φιλοξενίας παρέχουν ελάχιστες απαιτήσεις σε σχέση με αυτό που απαιτεί η ιστοσελίδα σας, οπότε στο τέλος της δωρεάν χρήσης (όπου αυτή υπάρχει) είσαστε αναγκασμένοι να αναζητήσετε άλλη εταιρία παροχής ανάλογων υπηρεσιών, κάτι που συνεπάγεται με επιπλέον χρηματικό κόστος, αλλά το κυριότερο ταλαιπωρία τόσο για τον ίδιο όσο και για τους επισκέπτες της ιστοσελίδας του.